Wat is Terrazzo?

Terrazzo, in de volksmond ook wel granito genoemd, is een robuust materiaal dat voornamelijk wordt aangetroffen in objecten die rond de voorlaatste eeuwwisseling zijn gebouwd of verbouwd. Het bestaat uit al dan niet veelkleurige natuursteenkorrels, die samen met een bindmiddel een soort beton vormen. Bij vloeren wordt dit vaak gecombineerd met mozaïek. Terrazzo komt voor als (sier)vloeren, trappen, maar ook bij douchebakken, wanden, aanrechtbladen en zelfs gootstenen. Terrazzo is een duurzaam materiaal maar kan wel scheuren.

Terrazzo wordt verkregen door natuursteenkorrels met kalk of cement en water tot specie te mengen en na verharding daarvan te schuren en eventueel te polijsten. In terrazzovloeren komen vaak mozaïeksteentjes voor in de vorm van kleurige banen die vloervelden begrenzen. De steentjes kunnen zijn vervaardigd uit marmer, kunststeen of een speciaal soort glas (smalti). Mozaïeksteentjes worden ook gebruikt om in het centrum van het vloerveld of in de hoeken daarvan ornamenten aan te brengen.

Een terrazzovloer heeft zeker niet uitsluitend een sierfunctie maar staat borg voor een goede waterdichting en kan afhankelijk van de toegepaste natuursteensoort slijtvast zijn en goed worden gereinigd.

In de aandacht...

Steehouwer Terrazzo

Oud-Beijerland

Meer over dit bedrijf >