Gebruik

Krassen worden uiteraard mogelijk als het terrazzo in aanraking komt met harder materiaal. Het ontstaan van krassen kan worden tegengegaan door bijvoorbeeld zandkorrels zo snel mogelijk van een terrazzo- vloeroppervlak te verwijderen. Indien het terrazzo- oppervlak na verloop van tijd te veel krassen heeft of het oppervlak sterk is vervuild is, is het altijd mogelijk om dit opnieuw te schuren.

Indien het terrazzowerk niet is voorzien van een beschermlaag is het oppervlak poreus. Als er roestende voorwerpen op geplaatst worden kan dit vlekken veroorzaken. Een sigarettenpeuk op een onbehandelde natte vloer geeft bruine vlekken die nauwelijks zijn te verwijderen. Ook geknoeide vloeistoffen (wijn, frisdrank, etc.) dienen onmiddellijk te worden verwijderd zodat deze niet kan indringen en vlekken veroorzaken. Vlekken kunnen niet door licht schuren verwijderd worden. Indien wel een beschermlaag is aangebracht, zal de gevoeligheid geringer zijn, maar kans op aantasting blijft, zeker als de vloeistof langere tijd op het oppervlak heeft gelegen.

Indien er door hard water op het oppervlak kalkaanslag is ontstaan en als deze met normale reiniging niet verwijderd kan worden, dan kan het oppervlak voorzichtig geschuurd worden met een waterproof schuurpapiertje. Daarna dient een eventuele beschermlaag opnieuw aangebracht te worden.

Indien er hete voorwerpen op terrazzo worden geplaatst kan een daarop aangebrachte coating of impregneringslaag worden aangetast en bruin worden. Een aangebrachte waslaag kan smelten. Dit laatste kan vaak door oppoetsen met een poetsmachine worden opgelost. Onbehandeld terrazzo is net als beton bestand tegen hoge temperaturen.

Gebruik NOOIT agressieve materialen zoals (zout) zuur, chloor, ammonia, antikalk- of schuurmiddelen e.d. om een terrazzo- oppervlak te reinigen.      
Na het slijpen en drogen wordt het terrazzo meestal behandeld met beschermings- en/of impregneermiddelen. Afhankelijk van het gebruikte middel zal het terrazzobedrijf moeten aangeven welk reinigingsmiddel er gebruikt dient te worden. Regelmatig onderhoud is aan te bevelen. Op het reinigingsmiddel staat meestal een gebruiksaanwijzing. Het normale onderhoud, kan met een vochtige doek gedrenkt in een “schoon” afwasmiddel.

In de aandacht...

Firma A. Lenarduzzi en Zonen

Zaandam

Meer over dit bedrijf >