Onderhoud Terrazzo

Onderstaande onderhoudsadviezen zijn in algemene zin van toepassing op Terrazzo. Het terrazzobedrijf kan hiervan afwijken.

Terrazzovloeren

Een pas geslepen terrazzovloer droogt grijsachtig op, dit is vooral zichtbaar bij een vloer met een donkere tint. Na regelmatig goed schrobben met Ph-neutrale reinigingsmaterialen verdwijnt geleidelijk de grijssluier en zal de vloer een heldere uitstraling krijgen. Hierna volgt het normale onderhoud met groene zeep, of beter gezegd, natuurlijke zachte zeep op basis van lijnolie.

Vloeibare groene zeep

Vloeibare zachte zeep op basis van lijnolie zal met de kalk uit het cement kalkzouten vormen. Daardoor wordt het vloeroppervlak minder poreus en zal er reeds na korte tijd een zwakke glans ontstaan terwijl de kleuren zich verdiepen. Terrazzo is na herhaalde wassingen met zeepwater gemakkelijker schoon te houden.

Boenwas/lijnolie

Boenwas schaadt terrazzo niet, doch kan aanleiding geven tot gevaarlijke gladheid wat natuurlijk vooral bij vloeren en trappen belangrijk is. Behandeling met gekookte lijnolie maakt licht en grijs gespikkelde terrazzovloeren donker en vlekkerig. Gekleurde en donkere terrazzovloeren die ongeveer een jaar lang met zeepwater zijn gereinigd, worden mooier en krijgen een diepere glans door ruwe lijnolie. Na enige behandelingen met lijnolie kan men de vloeren weer schoonmaken met water, en eventueel met zeepwater. De zeep kan geen kalkzeep meer vormen.

Sealants

Soms wordt gekozen voor een minder traditionele behandeling van een nieuwe of gerenoveerde vloer en wordt deze behandelt met polijstwas of andere impregneermiddelen. Dit levert direct resultaat op maar vergt periodieke herhaling omdat de “loop” van de vloer ontdaan wordt van de laag. De voor terrazzo kenmerkende vorming van kalkzouten, de zijdeglans laag die verdiept en beschermd, vormt zich niet. Behandelen met dergelijke producten kan pas na volledige uitharding en droging van de vloer omdat opgesloten vocht tot vlekvorming leidt.

Speciale aanbevelingen

Mochten specifieke reinigingsmiddelen en methoden op uw terrazzo van toepassing zijn, dan zult u daarover worden geïnformeerd door het terrazzobedrijf.

In de aandacht...

Terrazzobedrijf D. Fama B.V.

Apeldoorn

Meer over dit bedrijf >