FAQ

Algemeen:

Aanrecht:

 

Vloer/ondergrond:

Buiten:

Onderhoud/reinigen:

 

Granito of Terrazzo?

Nee, er is geen verschil. Beide termen worden gebruikt voor hetzelfde materiaal dat bestaat uit gebroken natuursteen: marmer of kalksteenkorrels. De korrels worden gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen. Na het storten is het oppervlak ruw, daarom wordt het geslepen, zodat het even mooi glanzend wordt als marmer of graniet.

Veel terrazzowerkers in Nederland noemden zichzelf vroeger granitowerkers, terwijl men in Italië spreekt van terrazzieri. Tegenwoordig kiest men voor het woord terrazzo. Ook al omdat de betekenis granito nogal eens wordt verwisseld met graniet. Terrazzokorrels zijn van gebroken marmer en kalksteen, terwijl granietkorrels bestaan uit gebroken natuurgraniet.

Kan een terrazzovloer op elke ondergrond worden aangebracht?

Niet altijd. Je hebt een stabiele en draagkrachtige ondergrond , of voldoende dikte voor zelfstandige draagkracht nodig. Op deze ondergrond wordt, veelal door het terrazzobedrijf, een tussenlaag aangebracht die van hogere kwaliteit dient te zijn dan een “normale” cementdekvloer. De tussenlaag wordt veelal hechtend op de ondergrond gelijmd. Bij vloeren voorzien van vloerverwarming en bij prefab betonnen vloeren wordt de tussenlaag niet hechtend aangebracht door middel van een membraan / scheidingslaag

Hoe dik is een terrazzovloer?

De Terrazzolaag is minimaal 12 mm dik, voordat deze geschuurd wordt, maar er dient ook rekening gehouden te worden met de tussenlaag. U dient rekening te houden met een pakketdikte van minimaal 50 mm. Zwevende vloeren, bij gebruik van grof materiaal in de toplaag of bij vloeren op zwaluwstaartplaten zijn dikker.

Hoe groot kan een naadloze terrazzovloer zijn?

In de praktijk wordt veelal voor een naadloze terrazzovloer uitgegaan van een maximaal 40 m2, met een langste zijde van 7 meter. Dit omdat terrazzo een cementgebonden product is, en daardoor krimpspanningen zal ondergaan. Overschrijding van de genoemde maten levert grotere risico's op, maar hoeft niet noodzakelijk tot problemen te leiden.

Kan terrazzo ook buiten worden toegepast?

Ja, dat kan heel goed. Raadzaam is het wel om de vloer niet verder te bewerken dan “zoeten”. Houdt er rekening mee dat een buitenvloer anders verouderd dan een binnenvloer.

Kan een terrazzovloer op een houten draagvloer worden aangebracht?

Ja, dat kan maar het is van belang dat de ondergrond vormvast wordt. De tussenlaag wordt daardoor veelal op een stabiele plaat aangebracht zoals bijvoorbeeld een zwaluwstaartplaat. Als de tussenlaag kan doorbuigen kunnen scheuren ontstaan in de terrazzolaag. Als vuistregel geldt dat de werkvloer vlak en stabiel dient te zijn.

Kan een terrazzovloer over een oude terrazzovloer worden aangebracht?

Nee, dat kan niet. De oude terrazzovloer - en tussenlaag moeten worden verwijderd.

Kan een terrazzovloer over tegels worden aangebracht?

Nee, dat kan niet. De tegelvloer- en tussenlaag moeten worden verwijderd ten einde op verantwoorde wijze een terrazzovloer te maken.

Kan er vloerverwarming in een terrazzovloer?

Ja, het is mogelijk. Indien een terrazzovloer los van een vlakke ondergrond wordt aangebracht, en de vloer de mogelijkheid krijgt om uit te zetten, blijft de kans op scheurvorming beperkt. Er blijft wel altijd een zeker risico bestaan! Met name de wijze van opwarmen (zie opstookprotocol) en het zo min mogelijk aan- en uitschakelen van het verwarmingssysteem is van invloed. Vloeren lopen overigens tijdens de afkoelingsfase meer risico op scheurvorming, bouw de gebruikstemperatuur dan ook af volgens de richtlijnen. Vloerverwarming geldt bij voorkeur als comfortverwarming, naast een verwarmingssysteem dat geschikt is voor “snelle reactie”.

Moet een vloer met vloerverwarming hechten aan de ondergrond?

De uitzetting en krimp die door temperatuurswisselingen ontstaan wordt bij een terrazzovloer, die vast ligt aan de ondergrond, belemmerd tengevolge waarvan scheuren kunnen ontstaan. De vloer mag ook niet direct aansluiten op de wand zodat de werking mogelijk blijft. Het terrazzobedrijf weet hoe vloerverwarming en een terrazzovloer goed gecombineerd kunnen worden.

Kleine gaatjes en haarscheurtjes in terrazzo?

Terrazzo is een samengesteld uit cement en natuurlijke toeslagmaterialen/ mineraalgesteentes. Tijdens vervaardiging van geslepen terrazzo zullen door slijpwerkzaamheden de holtes open geslepen worden. Het zijn holtes die zich in de natuurlijke materialen bevinden en holtes tussen niet volledig tegen elkaar liggende korrels of die bij de vervaardiging ontstaan door ontwijkende lucht. Normaliter worden deze holtes gestopt en opnieuw gepolijst, echter een holte zo klein als een speldenprik (pinhole) is te klein om te vullen en wordt als zodanig dan ook niet als een gebrek aangemerkt.

Scheurvorming is te kenmerken als een gebrek als de scheuren door en door lopen en waardoor bijvoorbeeld in een doucheruimte de waterdichtheid in het geding is. Oppervlakkige haarscheurtjes (zichtbaar als dunne potloodstreepjes) hebben geen nadelige gevolgen. Ze ontstaan bij de droging. De vloer is en blijft waterdicht.

Kan elk keukenblok het gewicht van een stenen blad dragen?

Ja, de meeste keukens hebben een stevige constructie en bieden overal voldoende steun.

Hoe dik is een terrazzo aanrechtblad?

De dikte van een terrazzoblad kan variëren vanaf 3 cm tot wel 10 cm dik. De dikte wordt door het terrazzobedrijf in overleg met de klant bepaald. Prefab aanrechtbladen zijn veelal 4-6 cm dik.

Ik heb een lange muur en wil één doorlopend blad, kan dat ook?

Ja. Eigenlijk zijn er in tegenstelling tot geprefabriceerde werkbladen bij “in het werk gemaakte” bladen geen beperkingen. Er zijn voorbeelden van bladen van 7 meter lengte. De kans op scheurvorming is bij lange bladen overigens wel groter.

Hoe moet ik mijn terrazzo onderhouden?

Terrazzo laat zich met een oplossing van water en natuurlijke zachte zeep (geen agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen) makkelijk schoonhouden. Terrazzo is een natuurproduct. Zowel hele nieuwe als oude geslepen terrazzovloeren zijn na het verdampen van het vocht aan de oppervlak mat en onscherp. Het definitieve uiterlijk krijgt de vloer pas na intensief reinigen dit kan in de praktijk enkele weken tot soms enkele maanden duren.

De lijnzaadolie waarvan de zachte zeep is gemaakt reageert met de kalk die uw kalkhoudende vloer afscheidt, en vormt kalkzouten, een transparante, kleurverdiepende laag die terrazzo ook minder vlekgevoelig maakt. Als Terrazzo meer te lijden heeft, zoals bij aanrechtbladen. Worden de aanrechtbladen meestal in de werkplaats al behandeld met een impregneer of was. Het onderhoudsadvies van het terrazzobedrijf opvolgen! Let op met azijn, citroen en andere zuurhoudende producten als wijn. Deze middelen hebben een bijtende werking op terrazzo. Ook theezakjes scheiden een kleurstof af die in het blad trekt Het is dan ook aan te raden na het knoeien direct de verontreiniging te verwijderen. Als er toch doffe of ruwe plekken zijn ontstaan kan de schade meestal worden hersteld.

Wat kost terrazzo?

De prijs is afhankelijk van veel factoren. Daarbij spelen onderstaande factoren een belangrijke rol.

Terrazzovloer:

Aanrechtblad:

In de aandacht...

Quint en Rongen

Maastricht

Meer over dit bedrijf >